Tuesday, June 4, 2013

~ Set Bersalin Pilihan saya..:)

~ As Salam..kali ni aku nak share tang set bersalin yang menjadi pilihan hati..
   almaklum ler...nak dekat bersalin ni..semua dah patut ready...
takut tak sempat lak kalau aku tangguh2kan..


   First sekali..aku nak bgtau..anak 1st dan 2nd..aku tak pakai sgt set bersalin..
   huhu..faktor utama ialah anak kena jaundice @ kuning...
memang doktor tk bg makan ape2..
   harris dan sarah nak dekat sebulan dapat kuning baru baik...
tu yang aku ignore set bersalin ni..
   time harris aku beli jamu mustika ratu..sarah pun same...
sudahnya tak pakai..aku buang je..
   membazir betulll


   now..bile nak masuk anak ke-3..
aku banyak baca dan surf tentang set bersalin..
   macam2 set bersalin yang ada di pasaran skrg..
dari yang murah sampailah ke mahal..
kelebihan dan kekurangan guna set bersalin..
   aku akui dulu tahap kesedaran untuk menjaga dalaman agak kurang..
   aku pikir kalau aku pantang makan..berurut..itu dah memadai..
tapi sebenarnya aku SILAP!
   aku ingat lagi time harris dan sarah..aku dapat sembelit..
payah betul nak membuang..:(
   luka tempat bersalin lambat pulih..aku rasa dekat 2minggu gak la..
   mujur masa tu..aku masih ada bibik dan mak..
bab kerja-kerja rumah..bibik aku yang uruskan
   yang lain tang makanan..mak aku yang sediakan..
   so aku dapat berehat tanpa perlu pikirkan hal-hal lain..


   tapi sekarang..situasi dah berubah..
aku dah tkde bibik! 
   anak aku dah dua sekarang..
so bila aku berpantang nanti..aku kena pikir semua ni..
   siapa nak uruskan anak2 aku..kerja2 rumah (yang ni aku leh call part time cleaner)..
   silap hari bulan..aku boleh stress dan meroyan pulak..
huhu..minta dijauhhhkan,,,
   takutt..

   
  Untuk mengatasi hal2 ini..aku dah buat persiapan seawal mungkin..
termasuklah set bersalin
  ni penting..sebab aku nak recover cepat..
dan aku nak badan aku sentiasa cergas dan sihat..
 so kat bawah ni aku list down barang yang aku dah siapkan untuk selepas bersalin nanti :-



  1) Nona Roguy 

       Aku tak beli full set..aku hanya beli Minyak Berubat Herba, Akar Herbanika dan Phytonal pil

      Minyak Berubat Herba ni kegunaannya sebagai minyak berubat baby..boleh sembuh luka jahitan dengan            
      cepat dan lain-lain.

      Akar Herbanika ni pula sebagai minuman antioksida...untuk menyegarkan urat saraf..mengurangkan air 
      berlebihan dalam badan..mengatasi masalah sakit-sekit sendi badan..dan lain-lain..

      Phytonal pil pula..aku baca banyak review boleh melawaskan pembuangan air besar (huhu..aku dh kena 
      dulu..betapa seksanya aku nak membuang..) dan banyak lagi kelebihan seperti membuang angin dalam 
      badan..menambah tenaga..dan lain-lain.

      Korang boleh baca review di SINI
      Aku beli mana yang aku rasa penting je.. :)




2) PILIS

Untuk elakkan masalah pening yang sering dihadapi ketika tempoh berpantang..
yela..si ibu tak cukup tido..
cara pakai :- bancuh dgn sedikit air..pastu tepek kat dahi!


3) Mandian Rempah

aku taktau la nape kali ni aku bole beli mandian rempah..kah3x..
ni gara2 terpengaruh dengan review yang aku baca pada blogger lain..
sebenarnya khasiatnya adalah membantu menyegarkan badan..
lagipun mandian ni campuran daun-daun yang terpilih..
kalau korang takmo beli pun tkpe kut..belila aromaterapi ke..
lulur ke..janji bila mandi..badan rasa segar..



4) Krim losyen Mustajab pati Halia Limau Nipis


Krim ni aku guna setiap kali sebelum aku pakai bengkung..
badan terasa panas...dan boleh memngurangkan lebihan lemak di perut
dan selulit..baguss tau krim ni!


5) Bedak Sejuk

Aku beli kat Langkawi masa kami sekeluarga bercuti pada tahun lepas..
kegunaanya untuk menghilangkan ruam-ruam pada kulit baby..
aku standby je beli bedak sejuk ni..
takyah nak beli lagi dah..
plus bedak sejuk boleh digunakan untuk menyejukkan badan..
aku pun boleh guna sekali..

contoh bedak sejuk..aku cari dari en  google..


4) Kurma Merah Cina + dried berry +kayu tu ape ntah namanya



haa..yang ni aku beli dkt kedai ubat cina dekat kg pandan...
aku jumpe tokey kedai tu minta advise tang herbs untuk wanita selepas bersalin..
terus dia suggest kan 3 bahan ni..
kurma merah+dried berry dan kayu tu..(sorry taktau nama)
tu semua bahan..campur..kemudian rebus..dan minum airnya
bagus untuk tambahkan darah dalam badan..
dan buat badan jadi segar dan bertenaga...
jangan tambah gula pula ye..
sebab rasanya dah manis seperti manis-manis buah..
sedapp..dulu aku penah minum time pantang si sarah dulu
untuk pengetahuan korang..
minuman ni mmg diamalkan oleh masyarakat cina tau sejak turun temurun
mereka percaya amalan meminum air campuran herba ni membantu
menambahkan darah..dan buat para ibu lebih bertenaga selepas bersalin
boleh tambahkan susu badan..
tu yang syokk aku dengar..:)



tapi bila aku refer pada member cina kat opis ni..
dia cakap aku tk cukup beli bahan..
kena tambah dried longan..
ahhaha..kena gi balik la nampaknya kedai tu..
pastu ada a few herbs yang dia suggest utk aku beli..
tapi tengoklah mana yang sempat aku belila..
takut kang tak termakan...
kui3x





Nanti aku akan bagi review dan feedback selepas aku abis pantang nanti..

:)