Wednesday, January 16, 2013

Perihal rumah & Auto gate

~  Salam...lamanya aku tk update blos..terlalu banyak citer yang nak tulis..
    sampai taktau nak citer yang mana dulu...

    awal tahun 2013...shairul berhasrat nak renovate rumah di bahagian porch...
    kami nak bubuh tiles untuk keseluruhan porch...bermakna simen yang ada kami pecah
    dan ganti dengan tiles..pastu ruang parking pulak boleh masuk satu je kete..then
    kami decide nak pecahkan tembok untuk membolehkan kete shairul pun dapat park dalam rumah..
    sian kete dia..asyik kene duduk kat luar je..

    kami upah indon untuk pecakan tembok..tiles..dn juga wat cabling untuk auto gate..lampu kat tembok
    memang pada mulanya aku kurang bersetuju untuk hire indon ni (pengalaman kawan2..mak aku..wat aku   
    takut) ..tapi shairul pujuk sebab katanya indon ni wat keje ok..
    sambil merujuk keadaan rumah jiran yang pernah hire indon ni...

    bila bincang bab harga...memang nampak indon tu charge tinggi..
    jap2 harga itu..harga ini..
    malas aku nak masuk campur bila shairul berurusan dengan indon tu..
    sebab aku tengok dia macam rushing giler..lepas tu dok2 desak shairul
    bila nak start wat keje la ..apela..tension aku!!
    
    indon tu cakap pekerja dia ramai..keje ni bole siap dalam masa 4 hari..
    terus shairul setuju dan aku telefon mak untuk mintak mak ayah stay rumah aku
    untuk beberapa hari sementara indon tu wat keje2..at least ada orang kat umah kan..
    aku dah keje..tk dpt amik cuti...

   semua nampak lancar..bila indon tu dpat first payment..2nd payment...
   masuk hari ke 3..progress keje macam tk byk berubah..slowwww ok!!
   hari ke-4..iaitu hari ahad..indon tk dtg keje..katanya ada hal!!
   ok..shairul masih bersabar..dia kata akan smbg keje isnin..siap hari selasa

   kebetulan pulak..ahad pagi mak ayah keluar..shairul pula hantar anak ku ke aikido..
  so..tinggal aku dan sarah je kat umah time tu..
  aku malas nak ikut shairul sebab..pintu pagar kami dh takde..so keadaan rumah agak terdedah
  takut-takut..orang lain pecah masuk!

   tak lame je shairul keluar dengan harris..aku dengar bunyi bising kat luar..
   dengar macam orang indon tengah cakap2..dalam ati ni aku rasa peliklaa kan..
   sebab indon tu cakap tk datang kerja!! bila aku selak langsir..aku nampak
   indon tu bwak kawan dia..nk dok pikul pintu pagar aku yang lame..
   apa lagi terus aku menjerit!!! aku tanya apsal dia amik pintu pagar kami??
   dengan muka rasa tak bersalah..minta maaf pun tk..dia bgtau shairul bagi kat dia..
   (bile masa pulakkk??)
   haaa..time tu gak aku tel shairul tanya..dan shairul suh aku jgn bg kat indon tu
   geram betul aku time tu..aku suh dia letak balik pintu gate tu..
   dalam ati..kalau dia amik gak memang aku telefon polis!!

  sudahlah kerja lembab! finishing tak cantik dia wat kat tembok aku!! nangis aku tengok..uwaa
  last2 kami decide untuk potong last payment..lantak ler..sape suh wat keje cincai..
  ni memang buat kami serik hire indon untuk renovate rumah...huhu

  lepas tu..kami pasang pintu pagar baru
 (sebab tembok kan dah runtuh..kene beli yang lain) 
  dan auto gate..memang superbb kerja kontraktor cina..
dalam setengah hari je diorg dh siap
  pasang pintu pagar dan auto gate..aku sangat puas ati...

so..kalau korang rasa nak renovate rumah..tanpa ada was-was..sakit ati..
adalah lebih baik
amik kontraktor cina..tkdela rasa nak gaduh2 ke pe..
sebenarnya..citer ni aku pendek kan je
..malas nak citer perihal indon yang menyakitkan ati...huhuhu
inilah citer kami di awal tahun 2013..


auto gate dan pagar baru kami..:)



 

No comments: