Friday, January 25, 2013

~ Mencari ilham untuk Kabinet Dapur..

~ Salam..aku tengah riki2 ni nak buat kabinet dapur atau Kitchen kabinet..
   Dalam minggu ni sahaja..dah 2org kontraktor cina kami panggil untuk bagi quotation..
   semalam dah dtg sorang ..esok ada lagi sorang..


   aku ada bgtau ape yang kami nak wat..Lshape+ table top..pastu kat sudut tepi nak buh
   satu storage..sbb aku nak keluarkan rak pinggan mangkuk..
so old skooll..ahhahaha!
nak ajak org tgk dapur pun segan
  punyala tak kemas..


  material yang aku tengok skrg..yang femes di pasaran utk table top
seperti melamine, solid wood,
 granite..dan macam-macam lagi..
kalau pintu/material untuk kabinet pulak..macam 3G..
 memang cantik..secantik harga nya ..hahahaha..cuma sediakan fuluss...


pemilihan warna untuk kabinet dapur pun sudah cukup memeningkan kepala..
aku tkmo kaler putih..sebab aku bukan jenis rajin mengemas di dapur 24jam..
begitu juga kaler merah..pssstt..jiran sebelah aku ni amik kaler tu..
takkan nak sama pulakk yer..
umah akak aku pula dia amik kaler walnut..ala..coklat gelap sket..
cantik juga..


tapi aku lom decide lagi la nak warna ape..
sebab aku plan nk tukar tile kat lantai dapur tuh..
huduhhh..kaler kuning cair..
punyala nampak segala kekotoran bile kat dapur..
nak taknak..lepas masak je..aku kena mop lantai dapur
huhuhu...
lepas mop..nampak lagi mcm tk bersih..
sudahnya aku buh tikar evarmat kat dapur..
nak cover kekotoran kat lantai..
huhuhuuhuh


tapi memandnagkan bajet yang ada..agak terhad..
so kita utamakanlah mana yang penting..
ikutkan hati..agak menyesal la lambat buat kabinet ni..
harga tahun ni dah naikkkkk !!..
tahun lepas aku riki2..dpt la below 5k..
skrg 5k tu just table top dan bahagian bwh je..

so menyesal skrg takde gunanya..
bajet yang ada perlu dimanafaatkan sebaik mungkin
dan..
kali ni..aku akan jadi cerewet serewet-rewetnya (adakah betul ayat ku ni??)
sebab tkmo pisang berbuah dua kali..
macam kami kena ngan kontraktor indon (kejenakmenipujeee..)

dan 
aku wat survey untuk banyak2 kedai..
sampailah aku berpuas ati..


oklah..layan dulu gambar kabinet orang..













No comments: